12 płatów makaronu lasagne
300 gram sera mozzarella
sos pomidorowy:
1 ząbek czosnku
500ml przecieru pomidorowego
cukier, sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek
Posiekany czosnek podsmarzyć na oliwie z oliwek do zezłocenia się, dodać przecier pomidorowy, poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać oregano.
sos beszamelowy:
200ml mleka
łyżeczka vegety
łyżka stołowa masła
łyżka stołowa mąki pszennej
Rozpuścić masło w garnuszku, dodać łyżkę mąki i poczekać aż się zarumieni. Dolać mleka i dosypać vegety. Gotować około 10 min na małym ogniu mieszając (najlepiej trzepaczką do jajek) aż do uzyskania kosystencji budyniu.
farsz:
250 gram brokuła świeżego
250 gram szpinaku mrożonego
sól, pieprz, vegeta
Brokuła pokroić tak aby byly same różyczki. Wrzucić do gotującej się wody i gotowac ok 5 min. Szpinak podsmażyć (do rozpuszczenia) najlepiej na oliwie z oliwek. Dodać ugotowane brokuły, doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Następnie rozdrobnić.
przygotowanie lasagne:
Płaty makaonu wrzucać do gotującej się wody i gotować nie dłużej niż minutę. Układać na posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub w blasze do pieczenia.
Przekładać farszem, sosem pomidorowym i startym serem mozzarella. Na wierzch wylać sos beszamelowy. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 25 minut.
Pamiętajcie tylko, że dodając soli uważajcie z vegetą i odwrotnie. Vegeta jest przyprawą, która nadaje potrawie słonawy smak.
Życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz