poniedziałek, 2 maja 2011

Zupa czy sos? A la Mexico.

1 kilogram mięsa mielonego
2 średnie cebule
czosnek
3 puszki czerwonej fasoli
2 puszki białej fasoli
1 puszka kukurydzy
przyprawy - przyprawa meksykańska, pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka, bazylia,, oregano, sól, pieprz.

Tak naprawdę składników kupcie tyle ile potrzebujecie. Z wyżej wymienionej ilości wyjdzie tego naprawdę sporo. A i przypraw użyjcie albo podanych wyżej albo zmodyfikujcie je co nie co w zależności od upodobań ;)
Najpierw należy na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso wraz z pokrojoną cebulą oraz drobniutko posiekanymi 2-3 ząbkami czosnku. Następnie do mięsa dodajemy kolejno przyprawy.
Do dużego garnka wlewamy 3 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki białej fasoli oraz puszkę kukurydzy. Ja wszystkie składniki dodaję razem z zalewą. I do tych składników dodajemy również po trochu przypraw.
Do garnka dodajemy podsmażone mięso i wlewamy gotowanej wody. Jeżeli dodamy więcej wody wyjdzie Nam zupa, jeżeli mniej mieszanka będzie gęstsza i będziemy mieli sos. Podczas gotowania próbujemy wszystko i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Jeżeli wyszła Nam zupa to pasuje do niej ciemny chleb, a jeśli sos to podajemy go z makaronem lub ryżem.



Życzę smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz