niedziela, 17 kwietnia 2011

Kotlety mielone z ryby

Dwa rodzaje ryby, jedna biała a druga drapieżna (odgłowione i wypatroszone)
boczek - parzony lub surowy
jajko
bułka tarta
czerstwa bułka namoczona w mleku
cebula
sól, pieprz

Ryby porządnie umyć i zdjąć skórę. Odfiletować i pozbyć się ości. Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia. Drobno pokrojoną cebulę wraz z drobno pokrojonym boczkiem podsmażyć. Bułkę odcisnąć z mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając jajko, sól oraz pieprz. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z ziemniakami oraz surówką z warzyw.

Propozycja: Można także podczas mielenia ryby dorzucić cebulę oraz boczek. Ja jednak wolę dodać te składniki po zmieleniu mięsa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz