czwartek, 7 kwietnia 2011

Kluski śląskie

Ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana

Ziemniaki wystudzić i dobrze utłuc lub przemielić przez maszynkę. Włożyć do naczynia formując tak aby 1/4 naczynia była pusta. Wolną część wypełnić mąką ziemniaczaną. Zagnieść ciasto i następnie rozwałkować na około 1-centymetrowe placki.  Używając kieliszka wykrawać krążki. Do tej czynności polecam kieliszek o średnicy 4 cm. Następnie w każdym krążku wycisnąć mały dołek. Wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Polecam także dodać do gotującej się wody trochę oleju aby kluski się nie zlepiały gdy wylądują już na talerzu. Gdy kluski wypłyną na wierzch powinny się gotować jeszcze około 1,5 do 2 minut.

Idealnie pasują do zrazów w sosie oraz surówki z buraków.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz