piątek, 1 kwietnia 2011

Karpatka

CIASTO                                                       KREM

1 szklanka wody                                          1/2 litra mleka
1/2 kostki margaryny                       
           2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki                            
               1 szklanka cukru
6 jajek                           
                                1 cukier waniliowy
                                
                                      1 masło roślinne





 

CIASTO
Zagotować szklankę wody,rozpuścić w niej margarynę i powtórnie zagotować.Do przygotowanej masy dosypywać mąkę pomału ucierając. Masę wystudzić. Do wystudzonej masy dokładać jajka dokładnie ucierając. Nie wolno dodawać proszku do pieczenia!!!!!
Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i upiec oddzielnie. Piekarnik nastawiony na 180 stopni. Czas ok.30 minut.


KREM

Zagotować mleko,dodać szklankę cukru,cukier waniliowy i mąkę rozrobioną z mlekiem (1/2 szklanki). Gotować do uzyskania gęstej masy, mieszając aby nie powstały grudki.Masę wystudzić.Do wystudzonej masy dodawać masło roślinne i ucierać na gładką masę. 


Na jedną warstwę ciasta wyłożyć krem i rozprowadzić. Przykryć drugą warstwą i posypać cukrem pudrem.
I nie pozostaje nic innego jak tylko się zajadać! 


Życzę Wszystkim smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz