Karkówka
olej
sól, pieprz
papryka ostra i słodka w proszku
czosnek
oregano
curry i zioła wedle uznania
Do naczynia nalać oleju i wsypać różne przyprawy. Dobrze wymieszać. Im więcej przypraw tym bardziej wyrazisty smak, więc sami oceńcie ilość. Karkówkę pokroić w plastry nie mniej niż 1,5 cm grubości!! i dobrze obtoczyć w przygotowanej marynacie. Odstawić do lodówki do następnego dnia.
Na dobrze rozgrzanym grillu położyć mięso żeby dobrze się zamknęło po czy podnieść wyżej aby się przesmażyło. W środku mięso musi być miękkie i soczyste!!
Propozycja: Do przygotowanej marynaty można dolać piwa oraz dorzucić pokrojoną w plastry cebulę. Przed wrzuceniem mięsa na grill należy pamiętać aby oczyścić je z cebuli.
Polecam: Na aluminiową tackę wysypać odcedzoną kukurydzę konserwową oraz dodać masła. Postawić na grillu. Od czasu do czasu sprawdzając czy kukurydza jest już mięciutka. Można dosypać soli albo cukru w zależności od upodobań.
Polecam także pieczoną na grillu paprykę. Paprykę pokroić w ćwiartki i wyczyścić. Posypać solą i skropić oliwą. Układać na grillu i piec do zadowalającego stanu. Ja lubię kiedy papryka jest na wpół upieczona.
Oczywiście do wszystkiego świeża bagietka i kufel zimnego piwa lub lampka czerwonego wina ;)
Życzę smacznego sezonu grillowego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz