Mielone mięso wołowe i wieprzowe (proporcje pół na pół)
boczek parzony lub surowy
ogórki kiszone bez miąższu
cebula
jajko
bułka tarta
namoczona w mleku sucha bułka
sól, pieprz
natka pietruszki
Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Przeważnie na 500 g mięsa wystarcza jedno jajko. Na patelni zeszklić cebulę i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Wymieszać razem z wcześniej przygotowanym mięsem. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać bułki tartej. Masa powinna być kleista! Na koniec wrzucić pokrojonego w kostkę ogórka i posiekaną natkę pietruszki. Formować kulki, spłaszczać i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Propozycja: Większe kotlety, odpowiednio spłaszczone idealnie nadają się do przygotowania hamburgerów.
Życzę Wszystkim smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz