wtorek, 12 kwietnia 2011

Barszcz ukraiński z fasolą.

Buraczki 
wołowina
żeberka wieprzowe
części z kurczaka

biała fasola (Jasiek)
marchew
pietruszka
por
kapusta biała słodka
cebula 
sól i pieprz
liście laurowe

Dzień wcześniej namoczyć fasolę, którą następnego dnia gotujemy. Buraczki umyć i ugotować w skórkach. Wołowinę, żeberka oraz części z kurczaka umyć i ugotować wywar dodając liście laurowe. Dodać obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojoną kapustę. Następnie do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki wraz z pokrojoną drobno cebulą. W trakcie wyjmujemy mięso z zupy. Można je pokroić i podawać w zupie lub przyrządzić z nich inne danie. Gdy ziemniaki będę już miękkie dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki buraczki oraz ugotowaną wcześniej fasolę razem z wodą, w której ją gotowaliśmy. Całość doprawić solą i pieprzem. Już na talerzu niech każdy indywidualnie doprawi sobie zupę śmietaną 18%.

Propozycja: Zamiast gotować buraczki można je także upiec w piekarniku. Buraki należy umyć, osuszyć oraz każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku przez około godzinę.




Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz