5 jajek
2 1/2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka białej oranżady
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania
bułka tarta
masło
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Proponuję wcześniej przesiać mąkę przez sitko. Wlać olej i oranżadę. Dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie dokładnie wymieszać.
Blachę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. W środkowy punkt blachy wylewać powoli na przemian po łyżce stołowej ciasta, zaczynając od białego. Piec w temperaturze ok. 175-180 stopni. Sprawdzać wykałaczką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Propozycja: Przed wstawieniem do piekarnika ciasto można posypać wiórkami kokosowymi. Nabierze wtedy smakowitego aromatu ;) Można użyć także rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich.
Życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz