czwartek, 7 kwietnia 2011

Ciasto zebra.

5 jajek
2 1/2 szklanki mąki
2 szklanki cukru 

1 szklanka białej oranżady
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania 

bułka tarta
masło

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Proponuję wcześniej przesiać mąkę przez sitko. Wlać olej i oranżadę. Dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie dokładnie wymieszać.

Blachę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. W środkowy punkt blachy wylewać powoli na przemian  po łyżce stołowej ciasta, zaczynając od białego. Piec w temperaturze ok. 175-180 stopni. Sprawdzać wykałaczką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Propozycja: Przed wstawieniem do piekarnika ciasto można posypać wiórkami kokosowymi. Nabierze wtedy smakowitego aromatu ;) Można użyć także rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich.




Życzę smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz