środa, 6 kwietnia 2011

Sandacz w maśle.

Sandacz 
kostki masła
mąka
cebula
sól
olej 
koperek

Sandacza porządnie umyć, pokroić w dzwonki i posolić na 10 minut przed smażeniem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. W rondelku rozpuścić kostki masła. Kostek powinno być tyle aby przykryły w całości części ryby. Do roztopionego masła przełożyć wcześniej usmażoną rybę i dorzucić pokrojoną cebulę. Zostawić na malutkim ogniu na około 40 minut. Masło nie może bulgotać!! Gdy ryba wyląduje już na talerzu, na koniec posypać ją posiekanym koperkiem.

Polecam smażyć rybę na oleju z pestek winogron. Pod koniec gotowania można do rondelka dodać łyżkę gęstej śmietany 18%.

Rada: Zaczynaj smażyć rybę od strony ze skórą! Posoloną rybę nie odstawiać na długo gdyż sól spowoduje że puści soki i wyschnie. Rybę można posolić także w trakcie smażenia.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz