czwartek, 31 marca 2011

Kapuśniak ;)

Porcja rosołowa
żeberka wędzone
kapusta kwaszona
boczek lub podgardle wędzone
kiełbasa
cebula
marchew
liście laurowe
sól, pieprz, papryka tarta, nać pietruszki, cukier
ziemniaki

 Na wstępie ponownie zaznaczę, że ilość poszczególnych składników zależy od Was!!

Z porcji rosołowej ugotować wywar. Następnie umyć żeberka i dodać do wywaru. Gotować ok. 15 minut.
Sprawdzić kwaśność kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna to około połowy przepłukać wodą. Dodać do gotowanego mięsa. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodać marchew utartą na grubo, liście laurowe, trochę pieprzu i soli ( nie za dużo soli gdyż to spowoduje że kapusta będzie się dłużej gotować). Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do garnka. Cebulę wraz z kiełbasą i boczkiem lub podgardlem wędzonym pokrojone w kostkę podsmażyć dodając do zupy. Gdy żeberka będą wystarczająco miękkie, wyjąc z zupy, pokroić i ponownie wrzucić do garnka. Przyprawić papryką i dodać trochę cukru.Wedle uznania można zupę zaprawić mąką i dodać czosnek. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie dodać nać pietruszki.

Życzę smacznego!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz